opdrachtgever: Wibaut
hoofdaannemer: Horsman & Co
ontwerp: 2020/ realisatie: 2023
De Fonteinkerk is een eigenwijs en robuust gemeentelijk monument uit de jaren vijftig. Na zeventig jaar is ze begonnen aan haar tweede leven. Van een in onbruik geraakt kerkgebouw is ze getransformeerd tot woongebouw.
Van huis voor de geest naar woning
De Fonteinkerk is in 1958 in gebruik genomen en kwam tot stand door een grote financiƫle actie voor een kerkgebouw in de wijk West van Voorburg. Tot 2014 is de kerk in gebruik geweest. Daarna besloot de Protestante Gemeente Voorburg het gebouw te verkopen en is er gezocht naar een koper die het gebouw een nieuwe functie wilde geven. Het kerkgebouw is in de jaren vijftig ontworpen door de Voorburgse architect Albert van Essen. Het meest karakteristiek zijn de twee hoge betonnen klokkentorens en de glazen voorgevel. De ruwe baksteen gevel draagt een aantal grote balken waarop het dak rustte. Dezelfde balken dragen nu de vierlaagse nieuwbouw die op het gemeentelijke monument is gestapeld. In beeld althans. De constructieve realiteit is dat er aan de binnenzijde een volledig nieuwe constructie is toegevoegd die de nieuwbouw draagt.
Dance me to the moon
Oudbouw en nieuwbouw gaan samen als twee dansers. De een kan niet zonder de overgave van de ander. In structuur en karakter reageert de nieuwbouw op de bestaande kerk. Ook het ritme tussen de twee bouwdelen speelt een spannend spel, soms komen ze samen om elkaar daarna weer los te laten en verderop weer te ontmoeten. In de kloeke baksteenwanden van het bestaande gebouw zijn sleuven weggezaagd om voldoende daglicht binnen te laten stromen in de woningen. In kleur en toon sluit de nieuwbouw aan bij de bestaande baksteen en het warme beton. In materiaal en textuur vormt het een contrast: de aluminium gevelpanelen en geanodiseerde kozijnen vangen ieder moment van de dag anders licht. Een spel dat versterkt wordt door de kleine hoekverdraaiing in de gevelpanelen en in de verticale gevelstroken. In dit spel van kleine verdraaiingen is er een dialoog tussen de oudbouw en de nieuwbouw. In de woningplattegronden komen de niet haakse ontmoetingen van de buitengevels het meest voelbaar terug in de woonkamers die altijd op de hoek gepositioneerd zijn met uitzicht over Voorburg, Den Haag en wie op de bovenste woonverdiepingen ver over de Vliet kijkt kan de skyline van Rotterdam herkennen.